- Rośliny przeznaczone do suszenia zbieramy przy słonecznej, suchej pogodzie, raczej nie rankiem, gdy siadła rosa, chyba, że jest to z jakiś względów zalecane
- Rośliny rozkładamy cienką warstwą na papierze lub płótnie w cienistym, przewiewnym miejscu. (osłonięty balkon, weranda, strych itp)
- Suszenie w słońcu sprawi, że rośliny wyblakną.
- Można też suszyć w piekarniku, na siatce ułożonej na kaloryferze lub w specjalnych suszarniach (można takie kupić w porze letnio – jesiennej w każdym supermarkecie) pamiętając, aby temperatura suszenia nie przekraczała 40 stopni Celsjusza (niektóre rośliny wymagają temperatury 30 stopni)
- Suszymy tylko rośliny zdrowe i czyste.
- Niektóre zioła, np. miętę, melisę czy dziurawiec można suszyć w pęczkach
- Jeżeli zauważymy, że rośliny pleśnieją należy je wyrzucić – nie nadają się na susz
- Ususzone rośliny przechowujemy w zaciemnionym miejscu, w szczelnych pojemnikach, wkładamy je do nich, gdy mamy całkowitą pewność, że wszystkie rośliny są suche. W przeciwnym razie cały susz spleśnieje.
Suszone rośliny przygotowane do sporządzania mieszanek do picia i pot-pourri |