poniedziałek, 17 października 2011

Pleśń


Pleśnie to też grzyby - ludzie wykorzystują je do produkcji serów i leków (o tym w poprzednim wpisie). Dzisiaj o tych pleśniach, które ludziom szkodzą.


Jak pleśnie wpływają na organizm?
- spożycie pokarmów nadpleśniałych może spowodować bóle brzucha i biegunkę
- częstsze spożywanie pleśni sprzyja poważnym chorobom układu pokarmowego
- pleśnie produkują substancje, które są rakotwórcze
- wdychanie zarodników pleśni może powodować uczulenia



Jak zapobiegać pojawieniu się pleśni na produktach spożywczych?
- przechowywać je w lodówce,
- unikać wilgoci w miejscu przechowywania produktów*
- miejsca przechowywania pożywienia często czyścić i sprzątać

Jeśli zauważymy na pokarmie pleśń nie wystarczy jej wyciąć czy usunąć. Trzeba cały produkt wyrzucić. Widoczne fragmenty pleśni pojawiają się już wtedy, gdy cały produkt jest przerośnięty strzępkami grzyba.


*Chleb często przechowuje się w woreczku foliowym, aby nie wysechł. Jeżeli przypuszczamy, że już go nie zjemy - lepiej wyjąć go z worka i pozwolić mu wyschnąć. W ten sposób uchronimy go przed spleśnieniem. Suchy chleb można wykorzystać do karmienie zwierząt, np. koni, namoczonym - można w zimie karmić ptaki. Nigdy nie podawaj zwierzętom nadpleśniałego chleba!!!

Jak uniknąć powstawania zagrzybień na ścianach pomieszczeń?
- często je wietrzyć
- wycierać wilgotne podłogi do sucha
- unikać gromadzenia dużej ilości wilgociolubnych roślin w jednym miejscu

Pleśń z reguły hoduje się sama najczęściej tam, gdzie jej nie chcemy. Aby jednak wyhodować ją świadomie trzeba przypomnieć sobie, jakich warunków wymagają do wzrostu i rozwoju grzyby. Grzyby są cudzożywne, a zatem potrzebują podłoża zawierającego składniki organiczne. Są gatunki potrzebujące tlenu i takie, którym on nie jest potrzebny. Potrzebują też wilgoci i odpowiedniej temperatury.

Wyhoduj pleśń:
- Kawałek kromki chleba skrop wodą, włóż do woreczka i połóż w miejscu o temperaturze pokojowej (ok.20-22 stopnie Celsjusza)
- Podobny sam zestaw umieść w ciemnym miejscu, np. w szczelnej puszce lub owiń folią aluminiową
- Taki sam zestaw umieść w lodówce
- Kolejny zestaw pozbaw dostępu wody (nie skrapiaj kromki dodatkowo wodą)
- Ostatni zestaw: umieść w woreczku kawałek wysuszonego chleba

Ponumeruj zestawy, przy każdym numerze zapisz warunki hodowli pleśni i zanotuj:
- w której próbce najwcześniej pojawią się oznaki pleśnienia?
- czy pleśnie wyhodowane w różnych próbkach są inne czy takie same?
Stwórz tabelkę, w której zapiszesz porównanie warunków wzrostu pleśni z wszystkich próbek i wyniki badania (tzn. czas, po którym na chlebie pojawiła się pleśń oraz wygląd pleśni lub inne ważne uwagi).

5 komentarzy:

  1. Ale masz ciekawego bloga.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Fahny blok moje gg 13216599

    OdpowiedzUsuń
  3. Miło mi to czytać, że fajny blog. Ale z gg nie skorzystam, dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przydaje się na przyrodę.. I wgl. fajnie się czyta.. :D

    OdpowiedzUsuń