wtorek, 18 stycznia 2011

Jak gotuje się woda?

Czy wiecie co to jest konfetti? To małe kolorowe skrawki papieru (np. kółeczka wycięte przez dziurkacz), którymi rozbawieni tancerze posypują się w czasie zabawy sylwestrowej. Ponieważ Karnawał w pełni proponuję doświadczenie z konfetti. Najpierw obejrzyjcie filmik:

video


Uwaga! To doświadczenie wykonujcie pod okiem osoby dorosłej!

Na małym palniku kuchenki gazowej postawiłam zlewkę z wodą, a do wody wsypałam papierowe konfetti. (Zlewka jest naczyniem laboratoryjnym wykonanym ze specjalnego szkła odpornego na zmiany temperatury. Nie próbujcie robić tego w innym szklanym naczyniu!)

Jak zmienia się woda pod wpływem ogrzewania i gotowania?
- w coraz cieplejszej wodzie na ściankach zlewki można zaobserwować pęcherzyki powietrza, które się z niej wydzielają - najpierw malutkie, później coraz to większe, w końcu są to duże bąble - wtedy już wiemy, że woda wrze.
- gdy woda wrze (gotuje się) jej temperatura osiąga 100 stopni Celsjusza
-  wraz ze wzrostem temperatury zwiększa się intensywność parowania wody, w 100 stopniach Celsjusza woda nie paruje z samej tylko powierzchni, ale z całej swojej objętości

- pod wpływem ogrzewania ciśnienie wody rośnie, objętość się zwiększa, a cząsteczki wody zaczynają poruszać się coraz szybciej
- konfetti pozwala zobaczyć w jaki sposób odbywa się ruch gotującej się wody: ogrzana woda wznosi się od dna do powierzchni, a jej miejsce zajmuje chłodniejsza, która teraz ogrzewa się przy dnie - na skutek tego staje się lżejsza i też unosi się do góry. Obserwujemy zatem wstępujący (ku górze) i zstępujący (ku dołowi) ruch wody. Ruch ten nazywamy konwekcją.

Zadania dla uczniów:
1. Jakie zjawisko można obserwować, gdy nad gotującą się wodą umieścimy szklaną płytkę?
2. Co to jest gejzer? Wyszukaj w Internecie informacje na temat tych obiektów oraz ich zdjęcia.
3. Po co gotujemy wodę, gdy chcemy zrobić herbatę?
4. Dlaczego nie powinno się pić nieprzegotowanej wody z kranu?
5. Dowiedz się w jaki inny sposób, poza gotowaniem, można uzdatnić wodę do picia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz