czwartek, 30 czerwca 2011

Wakacyjne zielarstwo - część 2

Herbatki” ziołowe

Własną “herbatkę” można sobie zrobić samodzielnie zamiast kupować produkt aromatyzowany i barwiony, skomponowany ze składników o niewiadomym pochodzeniu, np. z roślin rosnących przy ruchliwej drodze lub niedokładnie wysuszonych, nadpleśniałych. 

Pamiętać jednak należy również o tym, że zwykłe “ziółka” mogą mieć często bardzo silne działanie na organizm szczególnie małych dzieci, osób w podeszłym wieku czy ze specyficznymi schorzeniami. 

Poniżej przedstawione przepisy opracowałam sama na podstawie literatury fachowej, którą przytaczam poniżej. Składniki mieszanek mają często podobne lub bardzo łagodne działanie, nie ma przeciwwskazań, aby pic je razem. Polecam też krótki czas zaparzania (ok5-7 minut) i duży stopień rozcieńczenia.

Suszone rośliny w słojach przygotowane do mieszania

Herbatka “WESOŁA BALLADA”
  • Herbata zielona (Camelia sinensis) – 1 część
  • Róża pomarszczona (Rosa rugosa) – płatki – 2 części
  • Rumianek pospolity (Matricaria chamomilla) – koszyczki – 1 część
  • Poziomka pospolita (Fragaria vesca) – liście – 2 części

Herbatka “TO LUBIĘ”
  • Poziomka pospolita (Fragaria vesca) – liście – 2 części
  • Róża pomarszczona (Rosa rugosa) – płatki – 2 części
  • Herbata czarna Yunnan (Camelia sinensis) – 1 część
  • Robinia akacjowa (Robinia pseudoaccacia) – płatki – 1 część

Herbatka “SŁONECZNY PRZYSMAK”
  • Herbata czarna Yunnan (Camelia sinensis) – 1 część
  • Jabłko suszone – 2 części
  • Chaber bławatek (centaurea cyanus) – kwiaty języczkowate– 1 część
  • Róża pomarszczona (Rosa rugosa) – płatki – 2 części

Herbatka “PRZERWA W PRACY”
  • Rumianek pospolity (Matricaria chamomilla) – koszyczki – 1 część
  • Mięta (Mentha sp.) - liście – 2 części
  • Róża pomarszczona (Rosa rugosa) – płatki – 2 części
  • Jabłko suszone – 2 części

Herbatka “LIPCOWY SPOKÓJ”
  • Lipa (Tilia sp.) - kwiatostany z podsadką - 2 części
  • Malina właściwa (Rubus idaeus) - liście – 1 część
  • Porzeczka czarna (Ribes nigrum) – liście – 1 część
  • Poziomka pospolita (Fragaria vesca) – liście – 1 części

Herbatka “DOMOWA”
  • Rumianek pospolity (Matricaria chamomilla) – koszyczki – 2 części
  • Róża pomarszczona (Rosa rugosa) – płatki – 4 części
  • Poziomka pospolita (Fragaria vesca) – liście – 3 części
  • Chaber bławatek (centaurea cyanus) – kwiaty języczkowate– 1 część
  • Herbata zielona (Camelia sinensis) – 1 część

Herbatki zaparzam przez 5 – 7 minut i słodzę miodem (w ten sposób tracę niestety moc jego cennych właściwości, ale aromat i smak miodu zostają i bardzo wzbogacają smak napoju).



Bibliografia:
  • Górnicka J., “Apteka natury”, Agencja Wydawnicza COMES, Warszawa, 1992.
  • Kuźniewski E., Augustyn – Puziewicz J., “Przyroda apteką. Jak rozpoznawać i stosować zioła”, Wydawnictwo Dolnośląskie, Wrocław, 2006.
  • Sarwa A., “Lecznicze przyprawy”, Wydawnictwo “Książka i Wiedza”, Warszawa, 2001.
  • Strzelecka H., Kowalski J., red. “Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa”, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2000.
  • Słownik botaniczny”, Państwowe Wydawnictwo “Wiedza Powszechna”, Warszawa, 2003.
                                                                                                                                                    Zadanie wakacyjne dla ucznia:
    Wykonaj własną mieszankę ziół do picia wg przedstawionego wyżej przepisu lub wg własnego pomysłu. Napisz sprawozdanie z jej przygotowania: "Jak zrobiłem/-am własną herbatkę". W sprawozdaniu powinny być wymienione składniki napoju, miejsce i czas ich zebrania, właściwości poszczególnych roślin, ich rysunki albo fotografie (możesz wykorzystać zdjęcia/rysunki z książek robiąc np. kserokopie i podając ich źródło). Do sprawozdania dołącz próbkę herbatki. Miłej zabawy!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz