Poniżej pokazano wybrane zioła, czyli rośliny o właściwościach leczniczych, albo kosmetycznych. Wykorzystuje się ich liście, kwiaty czy korzenie. Można je suszyć lub używać świeżych  i sporządzać z nich nalewki, syropy, okłady, napary, wywary... Wiele roślin wykorzystywanych było już przed kilkoma tysiącami lat, aby przynosić ulgę w chorobach, służyć upiększaniu czy pielęgnacji ciała, odstraszaniu szkodników, konserwowaniu potraw czy polepszaniu ich smaków. Ich właściwości są cenione przez ludzi również w XXI wieku.
  | 
| Lipa | 
  | 
| Nagietek | 
  | 
| Tatarak | 
  | 
| Melisa | 
  | 
| Jeżówka purpurowa | 
 
  | 
| Dziki bez czarny | 
 
  | 
Żywokost lekarski
  | 
Zadania dla Uczniów:
1. Wyszukaj informacje o właściwościach i zastosowaniu powyższych gatunków roślin.
2. Wyszukaj informacje o innych 7 gatunkach roślin mających zastosowanie w zielarstwie - do produkcji leków czy kosmetyków. Opisz ich właściwości. naucz się wskazywać charakterystyczne cechy tych roślin, po których można je rozpoznać i odróżnić od gatunków pokrewnych.
 Opisz gatunki rosnące w Polsce.
3. Jakie rośliny jadalne lub lecznicze rozpoznajesz na tej fotografii fragmentu łąki? Opisz ich właściwości.